Om Coton Dé Tuléar

Coton'ens oprindelse

Hunderacen Coton de Tulear stammer oprindelig fra Madagaskar, og har været kendt siden middelalderen. Racen tilhører Bichon-familien som b.la. også puddelhunden tilhører.

Man mener at racen er opstået, da søfolk bragte de små europæiske selskabshunde med sig til Madagaskar. Her har hundene blandet sig med de lokale hunderacer, og er blevet til det vi i dag kender som Coton dé Tuléar.

Racen levede i mange år vildt på øen, og kun snarrådighed og intelligens har medvirket til, de har overlevet i den vilde tropiske natur. Cotoner blev også brugt som alarm-hunde på Madagaskars plantager, hvor de med kløgt, hurtighed og mod har advaret mod farer som krokodiller og slanger. Du er heller aldrig i tvivl, når der er gæster ved hoveddøren, - det skal den ivrige lille hund nok sørge for. Heldigvis falder de altid hurtigt til ro igen, når du har "taget over" og budt dine gæster velkommen.

Coton de Tulear betyder bomuld fra Tulear. Tulear er en havneby på Madagaskar. I 1970 blev racen anerkendt som hunderace, men er først kendt i Danmark i slutning af 1980'erne. Racen er stadig sjælden her i landet, men vinder i disse år stadig større udbredelse og popularitet.

 

Udseende

Pelsen er overvejende hvid, men champagne eller grå pletter er tilladt.

Det mærkværdige er, at de fleste hvalpe bliver født delvis mørkebrune ja endog sorte. Senere blegner disse farver og den fuldvoksne hund viser højst champagne eller grå tegninger.

Størrelsen varierer fra 22 til 28 cm.

Tæver må iflg. FCI standarder blive mellem 3½ kg – 5 kg og hanner mellem 4 kg og 6 kg.

Forholdet mellem højde og længde er 2:3.Egenskaber

Coton de Tulear er en fantastisk livlig og selskabelig lille hund. Den knytter sig tæt til sin familie, er meget hengiven, - og så er den altid glad! Den elsker alle familiemedlemmer højt - også husets andre dyr, og den vil af hele sit hjerte gøre den samlede familie – både børn og voksne - tilpas.

Cotonen er meget let at træne – den elsker det faktisk, så du kan let lære den de helt basale kommandoer som sit, dæk og plads – men også de mere avancerede og sjove (danse, rulle og ”give me five”).

Og så er rigtig mange cotoner super gode til agility. De er lynhurtige og elsker den udfordrende træning.

Cotonen er en rigtig lille selskabshund og vil helst følge med dig over alt. Det er jo heldigvis også meget nemt, da de ikke bliver ret store. Tæver må iflg. FCI standarder blive mellem 3½ kg – 5 kg og hanner mellem 4 kg og 6 kg.

Cotonen er forholdsvis let at pleje, selvom den har en lang pels. Dette skyldes at Cotonen ikke har underuld. Man skal børste den jævnligt for at undgå at pelsen filtre. Cotonen har ikke fældningsperioder, men taber dog hår som vi mennesker. 

 

Allergi

Cotonen er tålelig over for mennesker som lider af kronisk allergi. Dette skyldes, at der i dens pels ikke dannes den skæl, som ofte er årsagen til en allergisk reaktion.

Nogle mennesker kan dog være allergiske for hunde spyt og urin. Så det anbefales, at man grundigt undersøger, om man kan tåle racen, inden man anskaffer sig en. Besøg derfor nogle med Coton'er, for at se, om den kan tåles.
Det er ikke sjovt, at skulle give afkald på sin hund, fordi man senere finder ud af, at man alligevel ikke kunne tåle den.