Designerhunde

En "designer" hund er en krydsning mellem to racerene hunde. En raceren hund er en, der er blevet opdrættet gennem mange generationer. Disse hvalpe ser ens ud og har det samme temperament og egenskaber som de andre. Der er nedskrevet en standard, som opdrættere skal følge. Fordelen ved racerene hunde er, at du ved hvad du får, når du køber sådan en. Du ved, hvor stor din hvalp vil vokse, og du ved dybest set, hvad type pleje hunden får brug for. Du kender hundens grænser, hvad enten det er i stand til agility, jagt, eftersøgning og redning, politi arbejde, hyrdning, bevogtning, eller blot at være en følgesvend hund. Du har en ret god idé om, hvor meget motion hunden vil kræve.
Når man avler racehunde, skal man med stor omhu sikre, at linien ikke bliver for tynd. Selv med alle de bedste DNA-test, kan der opstå genetiske problemer, men med den rette test kan disse problemer reduceres betydeligt.
For at give et eksempel, så lad os sige, at der var vedtaget en lov, der sagde at kun folk med rødt hår og grønne øjne med en høj IQ kunne få børn. Det endelige mål var, at alle i Danmark skulle være smarte med rødt hår og grønne øjne. Hvis dette skulle ske, ville vores genpulje i sidste ende blive tynd, og mange genetiske problemer ville opstå. Det er derfor, at det er meget vigtigt at spørge opdrættere af racehunde, hvilke typer af gentest de udfører. Der er rigtig mange racer i dag, hvor der forefindes mange genetiske problemer.

Forskellen mellem en designer hund og et gadekryds er, at et gadekryst ofte er af ukendt herkomst. En designer hund har dokumenteret raceren herkomst, og man ved med sikkerhed, hvad det er.

Designerhunde kan stadig have genetiske problemer, fordi der krydses to første generation hunde, men andelen af ​​Designerhunde med genetiske problemer er meget lavere end racerene hunde, fordi genpuljen er blandet. Opdrættere der skaber en første generation af Designerhunde tror på heterosiseffekt og krydsningsfrodighed. Vigor betyder "fysisk eller psykisk styrke, energi eller kraft.

Når man avler to forskellige typer af racehunde sammen, kan man få enhver kombination af nogle af ​​de kendetegn, der findes i begge race. Hvis man gerne vil have en Designerhund, skal man læse om de to racers temperament, behov og pleje,  da man skal være forberedt på enhver kombination af de to kan forekomme. Hvis alt ved racerne passer til din og din families personlighed og livsstil, så kan du højst sandsynligt antage, at dette kryds vil være perfekt for dig. Hvis der er noget ved en af racene, som du ikke føler vil passe ind, skal du undgå denne Designerhund. Man må ikke tage chancen for, at kun de gode egenskaber vil opstå. Det vil ikke være fair, for den hvalp der indeholder nogle uønskede egenskaber eller udseende.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle de Designerhunde der opdrættes, er renavlede 50% til 50%. Det er meget almindeligt for opdrættere, at avle flere generations krydsninger. Første generations kryds siges at producere den største krydsningsfrodighed i hunden. Længere nede i generations kæden, går der mere af den oprindelige Designerhund tabt. Men der er nogle fordele ved multi-generation. Hvis man ønsker at øge chancerne for visse træk ved den ene race, er det nødvendigt at flytte længere ned i generations kæden. 

De mest erfarne opdrættere kan give dig en ganske god idé om, hvordan en hvalp vil fremstå, som den vokser. Hvordan vil pelsen f.eks. blive. Det kan nogle gange være sværere at fortælle, hvilken type temperament hvalpen vil få, da nogle egenskaber ikke vises, før hvalpen er ældre.

Uanset om du vælger en raceren hund eller en Designerhund, skal du gøre et godt forarbejde!
Husk en hund bør være en livslang forpligtelse, og ikke noget der skal tages let på.