Pasningsvejledning - Kaniner

 

Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i, hvordan du skal passe din kanin, inden den kommer hjem.
Denne pasningsvejledning kommer fra Dyrenes Beskyttelse, og er opdateret med lidt af min egen erfaring med kaninhold de sidste 30 år.


Kaninen - (Oryctolagus cuniculus)

Findes vildtlevende i Sønderjylland, men kendes af de fleste som familiedyr. Den er ikke en ægte gnaver, men er det der kaldes en pseudodrøvtygger, hvilket betyder at kaniner spiser deres natafføring.

Scarlett   Juli 2012


10 gode råd / vigtige ting ! 

 

 rabbitKaniner er sociale dyr. Derfor skal de også i fangenskab have selskab af andre kaniner, såfremt deres kemi passer sammen. I nogle tilfælde skal de være steriliserede.

 rabbit hvidSom basisfoder kan man bruge såkaldte kaninpiller, frisk hø og en varieret kost af grønt.

 rabbitEt udendørs bur til to kaniner bør være mindst 140 x 70 cm i bundareal.

 rabbit hvidEt indendørsbur til to kaniner skal være mindst 120 x 50 cm i bundareal.

 rabbitHver dag fjernes foderrester af grønt der vil kunne gå i forrådnelse. En gang ugentligt renses buret helt i bund.

 rabbit hvidKaniner må aldrig løftes/bæres rundt i nakkeskindet eller på nogen måde løftes ved ørerne.

 rabbitKaninerne bør tit luftes i løbegård. Husk at sikre bur og løbegård, så kaninerne ikke kan komme ud, og rovdyrene ikke kan komme ind.

 rabbit hvidKaniner lever gennemsnitligt 5-6 år, men kan blive op til 10 år.

 rabbitKaninen er følsom over for træk/kulde, og den kan derfor udvikle luftvejssygdomme, f.eks. lungebetændelse og »kaninsnue«.

 rabbit hvidFor hurtige foderskift kan medføre diarré. Giv aldirg kaninunger for meget grønt. De kan dø af det, hvis de får diarré.

Kaningaarden Maj 2010

 

Sociale behov / Floksammensætning

Kaniner er sociale dyr. Også i fangenskab skal de have selskab af andre kaniner. I kaninkolonien vil der være en rangorden for hanner og en rangorden for hunner. Hos hannerne er det den stærkeste han, der dominerer, hos hunnerne bliver unger af den dominerende hun også dominerende. I naturen har en kanin mulighed for at slippe væk, hvis der opstår gnidninger/stridigheder mellem de enkelte dyr. Det har de ikke, når de holdes under snævre forhold i bur eller mindre indhegninger. Derfor skal kaninens selskab vælges med omtanke. Man kan dog normalt lade kuldsøskende af hunkøn blive sammen som voksne og danne flok. Der kan komme slåskampe i hunnernes brunstperiode, men det er normalt ikke alvorligt. Derimod kan det nogle gange give problemer at sætte voksne hunner sammen, når de ikke kender hinanden. Derfor skal man nøje overvåge kaniner, der lige er sat sammen. I enkelte tilfælde vil der være dyr, der er særlig aggressive, og som har svært ved at gå sammen med andre kaniner. Disse dyr må man fjerne fra gruppen.
En han og en hun kanin bør kun holdes sammen, hvis hannen er kastreret. Hvis man ikke sørger for dette, vil det resultere i mange unger inden for kort tid. Har man hanner og hunner sammen skal man være opmærksom på, at hunnen er drægtig i ca. 30 dage og hannen parrer hende samme dag, som hun føder, dvs. at der ca. 30 dage efter igen er et kuld unger! Hunnen vil med andre ord være konstant forfulgt og ikke have mulighed for ro.
Hannerne bliver kønsmodne i 4-5 måneders alderen. Vil man herefter holde flere hanner sammen SKAL de kastreres, ellers begynder de at slås, og den mest dominerende han vil kunne tilføje alvorlige skader og sågar kunne dræbe den anden. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at der er plads nok i buret til, at de enkelte dyr kan komme lidt væk fra hinanden, ligesom der skal være gode skjulesteder, hvor en kanin kan gemme sig for en mere aggressiv flokkammerat. Er det på grund af ens pladsforhold umuligt at have et bur, som er stort nok til, at dyrene kan komme væk fra hinanden (gode skjulesteder), kan man evt. tilgodese dyrenes behov for samvær med artsfæller ved at have et dobbeltbur med tråd imellem, så dyrene kan se, lugte og berøre hinanden uden at risikere at kunne skade hinanden. Dette bur kan kaninerne så opholde sig i, når man ikke har mulighed for at have dem under opsyn.

 

5 uger 4 dage2

 

Fodring

Som basisfoder kan man bruge såkaldte kaninpiller eller en god kaninblanding fra dyrehandlen. Derudover skal kaniner altid have adgang til halm og hø af en god kvalitet. Hø er meget vigtigt for fordøjelsen og det sliber kaninernes tænder, når de tykker på det. Tænderne vokser hele kaninens liv, og må ikke blive for lange eller vokse skævt. Søg straks hjælp, hvis du opdager, at din kanin har meget lange eller skæve fortænder, som forhinder den i at spise ordentligt. Hele året skal kaniner desuden fodres med tilskud af grøntsager, f.eks. masser af græs og mælkebøtter, husk det skal være plukket i områder, hvor der ikke sprøjtes med ukrudtsmidler. Det må frarådes at bruge det såkaldte Gnaverguf andet end som slik i meget begrænset mængde. Indholdet af solsikkefrø, johannesbrød m.m. giver for meget fedtstof og vil ofte medføre »løs mave«, dvs. klistret og fedtet afføring. Kaninen trives med et alsidigt foder, så ud over piller, hø og halm kan man fodre kaninerne med følgende:

Gulerødder, kålrabi, julesalat, bladselleri, kål, jordskokker, æbler, pærer, persille, dild, løvstikke, hjulkrone, mælkebøtte og spæde brændenælder (alle helst usprøjtede/økologiske).
I meget begrænsede mængder kan der fodres med: Salat, kinakål og solsikkefrø.

Kaninen vil have glæde af grene fra frugttræer (dog ikke stenfrugttræer), bøg, pil og grantræer. Vær sikker på, at træerne ikke er sprøjtede. Grene vil være en god aktivering, da kaniner holder meget af at gnave. En stump tørt brød en gang i mellem er en stor nydelse for kaniner og giver også en god beskæftigelse. Kaninerne skal fortrinsvis fodres med grøntsager, frugt gives som et tilskud, fordi store mængder frugt giver fede kaniner. Pas på med for drastiske foderskift, især hvis man går fra tørre til våde foderemner, da det kan fremprovokere diarré, specielt overgangen til mange mælkebøtter og græs gøres forsigtigt. Specielt kaninunger skal ikke have for meget grønt, og når man begynder med det, skal mængden øges stille og roligt. Diaré kan slå en kaninunge ihjel meget hurtigt.

Kaniner skal altid have adgang til rent vand (skiftes dagligt).

 

Kaningaarden Maj 2010 den g

 

Burindretning og rengøring

Kaniner holdes bedst udendørs. Kaniner i naturen er tilpasset et liv, hvor de skal kunne tåle kulde, derimod tåler kaniner dårligt høje temperaturer. Temperaturer på over 27° C kan give kaninen hedeslag, placér derfor aldrig et kaninbur i direkte sol! Herudover tåler kaniner ikke træk og våde omgivelser, men de kan godt klare frostgrader, bare buret er indrettet til det.
Et udendørs bur til to kaniner skal være mindst 140 x 70 cm. Højden på buret skal være således, at kaninen uden problemer kan sidde oprejst på bagbenene, hvilket vil sige minimum 50-90 cm, afhængigt af kaninens størrelse. Bunden i buret bør være af et materiale, der kan rengøres uden besvær – også for urin. Man kan evt. male bunden og lidt op ad siderne med silolak, som gør tæt for gennemsivning. Buret bygges op med 3 lukkede sider og en forside af 2/3 net og 1/3 lukket, så undgår man træk, samt skaber læ for evt. slagregn og fygesne. Taget skal være skråt, så regnvand kan løbe af. Buret bør stå på ben og helst op ad en bygning. Af hensyn til rengøring bør hele forsiden af tråd kunne åbnes. Byg helst en løbegård uden om buret, så dyrene selv kan bestemme, om de vil være ude eller inde. Husk at kaniner kan grave, så der skal enten være fliser eller minktråd i bunden af løbegården. Skal de også kunne være i løbegården om natten, skal der være lukket foroven. Ellers skal de lukket ind i deres bur hver aften inden det bliver mørkt.
Der er mange rovdyr der gerne vil have fat i kaninerne, og selvom man bor i en villahave i storbyen, er man stadig ikke fredet for bl.a. ræven og måren.

Til indendørs brug skal et bur til en eller to kaniner være minimum 120 x 50 cm og 40 cm i højden, gerne samme størrelse som anbefalet ved udendørs bure. Hvis man vælger et bur med mindre mål end anbefalet til udendørs brug, er det især vigtigt, at kaninen får mulighed for motion uden for buret mange timer om dagen! Holder man flere kaniner end nævnt sammen, skal de selvfølgelig have mere plads. Man kan evt. sætte flere bure sammen og forbinde dem med hinanden via åbninger i endevæggene. Færdes kaninerne frit indendørs i hus eller lejlighed, så skal man tænke på, at de gnaver i alt. Elektriske ledninger er guf for en kanin, men dødsensfarlige.
Buret indrettes med halm som strøelse til at ligge i. Kaniner kan lide at være renlige, så de lærer nemt at gå på toilet bakke. I bakken kan bruges små træpiller som suger godt. Den er nem at tømme og buret kommer ikke til at stå og lugte. Herudover skal kaninen hele tiden have adgang til frisk hø. Evt. kan man give kaninen en redekasse/hule.

Hver dag fjernes foderrester. Der skiftes vand. Én gang ugentligt eller efter behov renses buret helt i bund. Alt bundmateriale fjernes og smides ud. Hvis det er nødvendigt, vaskes burets bund. Når buret er tørt, dækkes bunden igen af et lag halm. Man kan også bruge et blødt tæppe i bunden af indeburet, hvis kaninen er renlig og går på toiletbakke.

 

4 uger 5 dage

 

Håndtering

Når man løfter en kanin, er det vigtigt altid at sørge for at understøtte kaninen. Er det en rolig kanin, som kender dig, kan den nemt løftes med to hænder – en under kaninens bagparti og en under brystet. Når du har kaninen oppe, kan du manøvrere kaninen helt over på den ene arm. Kaninen hviler nu sit bagparti på hånden og ligger på armen. Den anden hånd kan nu enten holde om kaninens krop eller bruges til helt andre ting. Har du brug for at holde kaninen mere fast, kan du med hånden under bagpartiet samtidig holde fast om bagbenene og lade hånden om kroppen holde forbenene samtidig.

Kaniner må aldrig løftes/bæres rundt udelukkende i nakkeskindet eller på nogen måde løftes ved ørerne. Når man skal sætte kaninen ned, skal det gøres roligt, og på en ikke for glat overflade, så kaninen ikke snubler/skrider. Og pas på ikke at tabe den. Når ungerne er så store, at de forlader reden og begiver sig rundt i buret, skal de håndteres dagligt for at blive tamme. De er født som vilde kaniner.

Bro

 

Aktivering

Kaninerne bør tit luftes i løbegård eller evt. komme ud på gåture i en sele. Herudover skal man give kaninen gnavegrene, blade o.l. Bor den indedørs, skal den have lov at komme ud af sit bur.


Livsforløb og formering

Kaniner lever gennemsnitligt 5-6 år, men kan blive op til 10 år. Kønsmodning indtræder i alderen 4-6 måneder, de små racer bliver normalt tidligere kønsmodne end de større racer. Drægtighedsperioden er på ca. 30 dage, og dværgkanin hunkaninen føder herefter gennemsnitligt 4 unger, men der kan godt være op til 8 unger i et enkelt kuld! Kaninen yngler meget let, så man skal tænke sig godt om, før man sætter hun og han sammen. Ungerne må tidligst tages fra deres mor, når de er 7-8 uger gamle.

 

1 dag

 

Sundhed og sygdom

Hvis man har sin kanin indendørs, er det vigtigt, man sørger for, den ikke får det for varmt. Som andre gnavere er kaninen følsom over for træk/kulde, og den kan derfor udvikle luftvejssygdomme, f.eks. lungebetændelse og »kaninsnue«, som kan være dødelige. Hvis kaninen nyser meget, har flåd fra næse eller øjne eller trækker vejret besværet, søg da straks dyrlæge.
Kaniners tænder er rodåbne, dvs. deres tænder vokser gennem hele livet. Slides disse ikke korrekt og tilstrækkeligt, kan det resultere i forvoksede tænder, der skal behandles hos dyrlægen. Rigeligt med velegnet gnavemateriale/hø hjælper med til at sikre et tilstrækkeligt slid på tænderne.

Der findes mange kaninsygdomme. En kanin viser sent at den er syg, da den fra naturens side er et byttedyr, og har lært ikke at vise tegn på svaghed. Derfor skal den meget hurtigt til dyrlægen, hvis du får mistanke om sygdom.